Date/dates: 04/03/2017
Time: 2:00 p.l. - 5:00 p.l.


Zelemenjava + Izmenjava semen


Zvončki so povedali, da je zime konec. Počasi že vse kali in brsti, zemlja kliče po semenih. Preostale zimske zaloge pa po tem, da jih pojemo in na policah v shrambi naredimo prostor za nove dobrote.
Torej se vidimo na Zelemenjavi in Izmenjavi semen?
Zelemenjava
www.zelemenjava.si
Cilj Zelemenjave je izmenjava vrtnih presežkov, spodbujanje solidarnosti med sokrajani in zmanjševanje količine pridelkov z vrta, ki končajo na kompostniku. Na Zelemenjavi lahko izmenjate odvečna semena, sadike, plodove, domače marmelade, vloženo zelenjavo, domače čaje, zelišča, vrtnarske knjige, recepte, gobe, orehe, kostanj ipd. Zelemenjava vabi vse brez izjeme: vrtnarske guruje in popolne začetnike, mlade in stare, take z enim samim lončkom na balkonu in tiste s kilometrsko njivo. Pridružite se nam s polnimi žepi dobre volje, veseli pa bomo tudi vsake slaščice iz domače pečice. Tokrat vas vabimo, da počistite in zamenjate zimske zaloge. Pomlad je tu!
Kako menjamo? Več na http://www.zelemenjava.si/pogoji-uporabe
Izmenjava semen | Seed Freedom
http://seedfreedom.info/
Iniciativa Podružnica je podpisnik deklaracije za Svobodo semen v okviru Globalnega gibanja za svobodo semen in s tem zaprisežena k varovanju in ohranjanju biodiverzitete in seveda z njo avtohtonih, tadicionalnih in domačih sort, ki niso gensko spremenjene in s seboj nosijo pravico do svobodne pridelave hrane.
Več na: http://seedfreedom.info/global-movement-for-seed-freedom-our-resolve-our-commitment/
▼▸▽ Napotki za izmenjavo semen:
Menjava temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Za menjalna razmerja se dogovorimo med seboj.
Na izmenjavi semen verjamemo, da so semena dragocena valuta in vas vljudno prosimo, da s semeni ravnate spoštljivo in ste pošteni do drugih izmenjevalcev semen.
▼▸▽ Kakšna naj bodo semena in kako naj bodo označena?
Semena naj bodo starih domačih, avtohtonih ali tradicionalnih sort zelenjadnic, poljščin, zelišč, medovitih rastlin, starih okrasnih rož…
Semena, ki jih nameravate izmenjati, doma skrbno preglejte in preverite kaljivost, ki jo izrazite v procentih (več o življenjski dobi semen in kaljivosti na http://www.vrtnarava.si/nasveti/zivljenjska-doba-semen). Vsaka vrečka s semeni za izmenjavo naj bo označena s podatki: vrsta (domače ali botanično ime), sorta, ime in priimek pridelovalca, kraj nabiranja, sezona (mesec in leto vzorčenja), čas kalitve (vznika) semena, število semen v vrečki. Priporočamo, da si natisnete naše etikete (na povezavi: http://www86.zippyshare.com/v/kQ4gawKd/file.html ) in z njimi enostavno označite vrečke. Semenom dodajte tudi razširjeno informacijo, ki jo bomo shranili v naši evidenci. Prosimo, da natisnete in izpolnite tale list (lahko tudi enostavno prepišete vse): http://www86.zippyshare.com/v/WaPGBbt2/file.html .
Hranili bomo tudi evidenco izmenjevalcev semen, ki bodo semena prinesli na izmenjavo. Za kakršne koli nevšečnosti glede semen in kaljivosti, nam prosim posredujte povratne informacije.
▼▸▽ Novost! V kolikor bi si semena želel kdo izposoditi oz. bo med izmenjevalci tudi kdo, ki bo želel semena posodil, vas naprošamo, da s seboj prinesete tale list ( http://www86.zippyshare.com/v/YSCO6THs/file.html ) s katerim se boste zavezali k temu, da naslednjo sezono vrnete seme oz. ga dobite nazaj.
▼▼▼
15:00 – Predstavitev digitalnega žepnega asistenta Posadi.si [http://posadi.si/], predstavila nam ga bosta Bojan in Tilen.
Verjamete, da je vse potrebno znanje za pridelovanje okusne in zdrave zelenjave lahko dostopno na enem mestu? Digitalni žepni asistent za vrtnarjenje Posadi.si, ki ga sestavljata mobilna aplikacija in spletni portal, prav to ponuja, saj na zgoščen in enostaven način uporabnika popelje čez vrtnarsko sezono. Zasnovala ga je ekipa mladih slovenskih strokovnjakov iz različnih področij, ki se zaveda, da brskanje za informacijami po nepreglednih forumih in debelih priročnikih lahko prežene voljo do vrtnarjenja, še preden se odpravite na vrt. Posadi.si vrtnarska opravila načrtuje namesto uporabnikov, zato lahko več časa preživijo med rastlinami na svežem zraku. Odslej je aplikacija na voljo v spletnih trgovinah Google Play in tudi Apple Store [http://posadi.si/#mobileApp].
▼▼▼
Povezava na tabelo: https://goo.gl/jxgw1G .V google tabelo lahko zapišete katera semena boste prinesli na izmenjavo in ogledate kaj bodo prinesli ostali.
▼▼▼
In kam po sadike in semena, če svojih nimamo? Priporočamo:
Trajnice Golob-Klančič [ Poln Profil Trajnice Golob-Klančič ]
www.trajnice.com, kjer boste našli najbogatejšo izbiro sadik trpežnih trajnic v Sloveniji (medovite trajnice, dišavnice, avtohtone in divje rastline, še pa še).
● Vrtnarija Majdin gaj – Vrtnarija s sadikami eko zelišč in zelenjave
www.majdingaj.si
Semenarna Ljubljana – Svet, ki raste z vami. – Vrtni centri Kalia
www.semenarna.si

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/264539550649107/

Organiser Name: Podružnica
Organiser email: podruznica.co@gmail.com
Organiser Facebook Page: https://www.facebook.com/podruznica.co/

Location:

Trgovina Zâle & Pépe (Eda Center)
Delpinova ulica 18 b - Nova Gorica
Slovenija - Slovenia
More Events at this location