Date/dates: 13/05/2015 - 14/05/2015
Time: 9:00 am - 6:00 pm


Fine niti lokalnih razvoja 2015 - Forum za prehrambeni suverenitet i posjeta dr. Vandane Shive


Click here for Event photos, videos and story

Dragi ljudi koji brinete za zemlju, opstanak naših sela i održivost lokalnih prehrambenih sustava, pozivamo vas na novo, četvrto po redu izdanje Foruma za prehrambeni suverenitet 13. i 14. svibnja 2015 u Sisku! Posebnost ovogodišnjeg foruma, a ujedno i razlog za ovaj proljetni termin je posjet drage gošće dr. Vandane Shive, svjetski poznate aktivistice u borbi za slobodu sjemena i općenito za prevlast životne, prirodne logike brige za Zemlju i ljude nad raljama kapitalizma. Predavanje dr.Shive poslušajte u Domu kulture Kristalna kocka vedrine, a prije toga nas posjetite na Zelenom eko sajmu i razmjeni sjemena i sadnica na Šetalištu Vladimira Nazora od 15-18h.

Na sajmu će se predstaviti proizvođači i sjemenari (profesionalci i hobisti) iz raznih krajeva Hrvatske kao i lokalne inicijative poput Građanske inicijative Sjemenka (kao jednog od organizatora) i udruge ekoloških proizvođača Sisačko-moslavačke županije Izvor. GI Sjemenka već se dugi niz godina okuplja u prostoru knjižnice „Vlado Gotovac“ zajedno s redovitom grupom lokalnih proizvođača i vrtlara hobista koji s knjižnicom imaju odličnu suradnju i podršku. Knjižnica planira uspostaviti katalog ponude i potražnje lokalnih hobista i proizvođača hrane te otvara prostor i dalje za predavanja o lokalnom prehrambenom suverenitetu te nastavlja s razmjenom sjemenja stoga što ta inicijativa daje podršku očuvanju biološke raznolikosti. GI Sjemenka vodi niz edukativnih predavanja i praktičnih radionica za zaštitu lokalnih resursa. Sjeme kao i knjiga pripadaju svima te zajedničkim angažmanom imaju pravo i obvezu da ga posude, razmnože i vrate kako bi se i drugi mogli njime koristiti. Udruga Izvor pokreće inicijativu Sisačke eko tržnice i solidarne eko grupe gdje bi eko hrana bila dostupna cijele godine.

Nakon predavanja dr. Shive očekuje nas otvorenje foruma i predstavljanje knjige Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije kao jedinstvene literature koja istražuje bogatstvo naše poljoprivredne tradicije. Od ponedjeljka 11.5. do nedjelje 17.5. u galeriji Doma kulture možete pogledati izložbu fotografija pod nazivom „Tlovitost“ nagrađivane sisačke amaterske fotografkinje Andree Šipuš, ujedno i aktivistice za slobodu sjemena i očuvanje raznolikosti. Druženjem s autoricom izložbe i njenim službenim otvorenje od 20h završit ćemo program u srijedu.

Kao i svake godine Forum okuplja niz inicijativa, udruga, grupa, proizvođača i odgovornih potrošača koji svojim životnim stilom unose pozitivne promjene u naše društvo i zalažu se za opstanak malih obiteljskih gospodarstava i zdravu prehranu dostupnu svima, čuvaju i unapređuju osnovne resurse plodnog tla, agrobioraznolikosti i baštine domaćih sorata i pasmina, stvaraju pravednije, održivije lokalne ekonomske modele i prehrambeni sustav na dobrobit lokalne zajednice i okoliša. Unatoč krizi, oni opstaju i bore se!
Ovogodišnji forum posvećen je očuvanju temeljnih resursa za proizvodnju – lokalnog, tradicijskog sjemena i pasmina te plodnog tla. Tržište sjemena jedno je od najkoncentriranijih tržišta u svijetu (kontrolira ga svega 10ak najvećih kemijskih kompanija), a kod nas gotovo svo sjeme (kao uostalom i gotovo polovina hrane) dolazi iz uvoza. Tlo je postalo jedan od najugroženijih resursa jer njegova plodnost radi sve većeg utjecaja industrijalizirane i okrupnjene proizvodnje drastično pada pretvarajući plodne oranice u pustinje.

Niz prezentacija i rasprava u četvrtak 14. svibnja vodi nas upoznavanju sudionika, razmjeni iskustava te pokretanju suradnje i planiranju zajedničkog uključivanja u međunarodnu kampanju za sjeme, hranu i demokraciju u svijetu. Kao uvod u raspravu prezentacije će održati: Gordana Rešicki Degoricija na temu kampanja protiv TTIP; Cvijeta Biščević i Željko Iličić uvest će nas u međunarodnu godinu tla i predstaviti biodinamičke metode poboljšanja kvalitete tla u poljoprivredi te Iris Beneš koja će predstaviti jedinstveni oblik suradnje među poljoprivrednicima na očuvanju i zajedničkom korištenju pašnjaka Gajna.

Dr. Shiva stiže nam u organizaciji Subversive film festivala pa nakon predavanja o sjemenu i hrani koje se održava u Sisku možete posjetiti i njeno predavanje o demokraciji u svijetu u Zagrebu. Organizaciju foruma potpisuju Građanska inicijativa Sjemenka, Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ kao domaćini i Zelena mreža aktivističkih grupa. Forum se odvija uz potporu Rosa Luxemburg Stiftung, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, Gradske tržnice Sisak, Doma kulture Kristalna kocka vedrine i Turističke zajednice grada Siska. Prvi dan (srijeda 13.5) je otvoren za javnost.
Za sudjelovanje oba dana kontaktirajte nas na info@zmag.hr ili broj 095/8082-688 (Sunčana Pešak)

Kontakti:
Sunčana Pešak  (ZMAG), info@zmag.hr, 095/8082-688

Snježana Sužnjević Vago (GI Sjemenka) 091 600 9 888

Andrea Šipuš (Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak) 092 156 22 35

 

PROGRAM:
srijeda 13.5.
15:00-18:00 Zeleni eko sajam – Šetalište Vladimira Nazora

15:00-18:00 Razmjena sjemena i sadnica – Trg bana Josipa Jelačića

18:00-19:00 predavanje „Svi smo mi sjeme, svi smo mi tlo – u susret slobodi sjemena, slobodi prehrane i demokraciji u svijetu“, dr. Vandana Shiva

19.15-20.00 Otvorenje foruma za prehrambeni suverenitet i promocija knjige Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije (izdanje UNDP-a); urednici Roman Ozimec i Snježana Mihinica. Značaj  agrobioraznolikosti za prehrambeni suverenitet Hrvatske.

20:00-21:00 Otvorenje izložbe „Tlovitost“ – izložba fotografija nagrađivane sisačke amaterske fotografkinje  Andree Šipuš

četvrtak 14.5.
9:00-13:00 – Godina tla, godina suradnje (prezentacije i rasprave na teme tko su pravi neprijatelji prehrambenog suvereniteta, kako zaustaviti degradaciju tla i kako suradnjom osigurati opstanak malih obiteljskih gospodarstava)

Prezentacije će održati:

– Gordana Rešicki Degoricija (Radnička fronta) – kampanja protiv TTIP

– Cvijeta Biščević (ZMAG) – godina tla

– Željko Iličić (Stolisnik) – biodinamičke metode poboljšavanja kvalitete tla u poljoprivredi

– Iris Beneš (Brodsko ekološko društvo) – Gajna – suradnja i tradicija održavanja zajedničkih pašnjaka

13:00-14:00 – Pauza za ručak

14:00-17:00 – Priprema akcijskog plana zajedničkog djelovanja za prehrambeni suverenitet

17:00-18:00 – Zaključci

Mjesta održavanja:
Sajam: Šetalište Vladimira Nazora 12, Sisak

Forum: I. Kukuljevića Sakcinskog 21, Sisak

Webpage with more details: http://prehrambenisuverenitet.org/
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1530878973860709/
More info: http://www.h-alter.org/vijesti/vandana-shiva-u-sisku2

Organiser Name: PREHRAMBENI SUVERENITET
Organiser email: info@zmag.hr
Organiser Website: http://prehrambenisuverenitet.org/