Date/dates: 15/10/2016
Time: 3:00 am - 6:00 am


Svoboda semen #seedfreedom


Svoboda semen
#seedfreedom

Organizacija Navdanya, svetovna zveza za svobodo semen v času od torka, 2. (Gandhijev rojstni dan) do torka, 16. oktobra (svetovni dan hrane) po vsem svetu organizira intenzivne akcije pod naslovom Svoboda semen [Seed Freedom]. Namen akciji je na lokalnih in svetovni ravni sprožiti vprašanje svobode semen in pozvati vse, ki se problematike zavedajo k sodelovanju za dosego končnega cilja, ki je: Vrniti semena v last človeštva!

Iniciativa Podružnica je podpisnik izjave o svobodi semen in se pridružuje Globalnemu gibanju za svobodo semen (Global movement for seed freedom). Prav tako se v oktobru pridružuje štirinajstdnevni akciji za svobodo semen – Ljudskim skupščinam po celem svetu – za prihodnost naše hrane in našega planeta (People’s Assemblies Everywhere – for The Future of Our Food & Our Planet). Akcija je bila sprožena na iniciativo Dr. Vanadna Shive, več si lahko preberete na http://seedfreedom.info/ .

Program dogodka:

15:00-18:00 – Izmenjava semen
Kako? Zelo preprosto – na kraj dogodka prinesite semena ali sadike, ki bi jih radi zamenjali s tistimi, ki jih še nimate. Semena in sadike naj bodo domačih, avtohtonih sort zelenjadnic, sadnega drevja, zelišč, začimb ipd. Po potrebi in zaželjeno je, da jih tudi označite – dopišete leto, sorto, kraj kjer je seme zorelo. Najbolj dragocena so pa tista semena, ki jih ima nona že tolko let. Semena naj ne bodo starejša od dveh let.
Na izmenjavi semen se semen ne prodaja! Če svojih semen nimate, se potrudite, da jih tako ali drugače dobite – lahko si jih npr. izposodite. Možnosti je dandanes veliko, če ste doma tudi v virtualnem svetu pa še več (namig: blogi, fb skupine ipd, kjer se menja in izposoja semena)


15:00 – Projekcija filma Semena svobode [ Seeds of freedom ]
Prelomni film, ki sta ga posnela The Gaia Fundation in African Biodiversity Network. Pripovedovalec v filmu je Jeremy Irons. Več lahko izveste na http://seedsoffreedom.info/. Zgodba o semenih je postala, zgodba o izgubi, nadzoru, odvisnosti in dolgu. Napisali so jo tisti, ki želijo za vsako ceno ustvarjati ogromne dobičke iz našeka prehranjevalnega sistema. Čas je, da spremenimo zgodbo.
Produkcija: The Gaia Fundation in African Biodiversity Network, v sodelovanju z MECLA Ethiopia, Navdanya International in GRAIN.
Producent in režiser filma je Jess Phillimore
Kamera – Jess Philimore, Jason Taylor, Damian Prestidge
Slovenski prevod: Mojca Lenassi in Ekološko drušvo Porevit


15:30 – Matija | Kantavtorski glasbeni nastop za svobodo
Začelo se je s klarinetom v roki. Čez leta ga je zamenjala kitara, pisalo in glas, s katerim se rad igram od malih nog… Poleg priredb avtorjev, ki Matijo inspirirajo, se spekter ustvarjanja v obdobju zadnjih let v paleti pesmi iz osebnih zgodb, zgodb ljudi, opazovanja družbenih paradigm prepleta skozi nit, ki sliši na ime svoboda. Kot pogled iz katerega doživlja svet. Tokrat v podporo svobodi semen, človeštva, ljudi, vseh nas.


16:00 – Nejc Suban, biolog | GSO #GMO
Na vprašanja kaj so gensko spremenjeni organizmi, kako jih ustvarimo in zakaj so sporni, bo odgovarjal biolog Nejc Suban. V predavanju se bomo dotaknili tudi praks, ki se jih pri njihovi širitvi poslužujejo multinacionalke ter posledic, s katerimi se bomo morali soočati v prihodnosti.


16.30 – Olga Železnik, vrtnarija Majdin gaj | O shranjevanju semen
Olga Železnik iz vrtnarije Majdin gaj, kjer že leta vzgajajo ekološke sadike zelišč in zelenjadnic, bo z nami podelila svojo zakladnico znanja in bogate izkušnje, ki jih ima s pridelovanjem in shranjevanjem semen.
www.majdingaj.si


17:00 – Gregor Božič | Stare sadne sorte na Goriškem
V nadaljevanju nam bo Gregor Božič predstavil pisan svet sadnih sort, s katerimi si je v preteklosti služila kruh marsikatera domačija. S projektoma Zgodba sadeža in Bogastvo starih briških sadnih sort je Božič pred pozabo rešil pomemben del naravne in kulturne dediščine naših krajev. Znanje, ki ga je zbral na svoji poti je strnil v monografiji Sadje sonca, kjer je skozi navade, pričevanja in spomine starejših občanov opisal 63 sort. Veliko od teh je iz zapuščenih sadovnjakov tudi rešil pred propadom in jih na novo zasadil in nacepil v vzorčnem sadovnjaku na Kojskem.

Skupaj zaščitimo semena in zemljo! Združimo moči v največji preizkušnji s katero se človeštvo sooča: preizkušnji preživetja. Naša semena so semena upora, posejmo jih skupaj!

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1036409293142431/

Organiser Name: Podružnica
Organiser email: podruznica.co@gmail.com
Organiser Facebook Page: https://www.facebook.com/podruznica.co

Location:

ŠOLA Vožnje POB
Bevkov trg 6 - Nova Gorica
Slovenia - Slovenia
More Events at this location