Date/dates: 15/04/2017
Time: 2:00 pm - 5:00 pm


Zelemenjava & Izmenjava Semen


Ko smo že dodobra zakorakali v novo pomlad in je zimski hlad odšel spat, lahko znova ozelenimo zaplate naših dvorišč, vrtov in njiv. Iz semen se že vitke rastlinice krepijo in pripravljajo, da poženejo svoje korenine v naročje zemlje. Da bo miza poleti čimbolj pisana in raznovrstna, pridi in izmenjaj mladike svojih zelenjadnic.

Zelemenjava
www.zelemenjava.si
Cilj Zelemenjave je izmenjava vrtnih presežkov, spodbujanje solidarnosti med sokrajani in zmanjševanje količine pridelkov z vrta, ki končajo na kompostniku. Na Zelemenjavi lahko izmenjate odvečna semena, sadike, plodove, domače marmelade, vloženo zelenjavo, domače čaje, zelišča, vrtnarske knjige, recepte, gobe, orehe, kostanj ipd. Zelemenjava vabi vse brez izjeme: vrtnarske guruje in popolne začetnike, mlade in stare, take z enim samim lončkom na balkonu in tiste s kilometrsko njivo. Pridružite se nam s polnimi žepi dobre volje, veseli pa bomo tudi vsake slaščice iz domače pečice. Tokrat vas vabimo, da si popestrite svoj nabor sadik in si izmenjate semena, ki se jih bo sadilo v prihodnjih mesecih. Pomlad je tu!
Kako menjamo? Več na http://www.zelemenjava.si/pogoji-uporabe

Izmenjava semen | Seed Freedom
http://seedfreedom.info/
Iniciativa Podružnica je podpisnik deklaracije za Svobodo semen v okviru Globalnega gibanja za svobodo semen in s tem zaprisežena k varovanju in ohranjanju biodiverzitete in seveda z njo avtohtonih, tadicionalnih in domačih sort, ki niso gensko spremenjene in s seboj nosijo pravico do svobodne pridelave hrane.
Več na: http://seedfreedom.info/global-movement-for-seed-freedom-our-resolve-our-commitment/

▼▸▽ Napotki za izmenjavo semen in sadik:
Menjava temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Za menjalna razmerja se dogovorimo med seboj.
Na Zelemenjavi verjamemo, da so semena dragocena valuta in vas vljudno prosimo, da s semeni ravnate spoštljivo in ste pošteni do drugih izmenjevalcev semen. Isto velja za sadike, za vzgojo katerih je bilo vloženega že nekaj truda in časa.
▼▸▽ Kakšna naj bodo semena in kako naj bodo označena?
Semena in sadike naj bodo starih domačih, avtohtonih ali tradicionalnih sort zelenjadnic, poljščin, zelišč, medovitih rastlin, starih okrasnih rož…
Sadikam dodajte podatke o sorti rastline – ime rastline in sorte, podatke o njenem izvoru in potrebah (kakšna naj bo zemlja, ali ima raje senco, polsenco…) ter napotke za skrb (zalivanje, obrezovanje..)
Semena, ki jih nameravate izmenjati, doma skrbno preglejte in preverite kaljivost, ki jo izrazite v procentih (več o življenjski dobi semen in kaljivosti na http://www.vrtnarava.si/nasveti/zivljenjska-doba-semen). Vsaka vrečka s semeni za izmenjavo naj bo označena s podatki: vrsta (domače ali botanično ime), sorta, ime in priimek pridelovalca, kraj nabiranja, sezona (mesec in leto vzorčenja), čas kalitve (vznika) semena, število semen v vrečki. Priporočamo, da si natisnete naše etikete (na povezavi: http://www86.zippyshare.com/v/kQ4gawKd/file.html ) in z njimi enostavno označite vrečke. Semenom dodajte tudi razširjeno informacijo, ki jo bomo shranili v naši evidenci. Prosimo, da natisnete in izpolnite tale list (lahko tudi enostavno prepišete vse): http://www86.zippyshare.com/v/WaPGBbt2/file.html .

Hranili bomo tudi evidenco izmenjevalcev semen, ki bodo semena prinesli na izmenjavo. Za kakršne koli nevšečnosti glede semen in kaljivosti, nam prosim posredujte povratne informacije.

▼▸▽ Novost! V kolikor bi si semena želel kdo izposoditi oz. bo med izmenjevalci tudi kdo, ki bo želel semena posodil, vas naprošamo, da s seboj prinesete tale list ( http://www86.zippyshare.com/v/YSCO6THs/file.html ) s katerim se boste zavezali k temu, da naslednjo sezono vrnete seme oz. ga dobite nazaj.

▼▼▼
Povezava na tabelo: https://goo.gl/jxgw1G .V google tabelo lahko zapišete katera semena boste prinesli na izmenjavo in ogledate kaj bodo prinesli ostali.

▼▼▼
In kam po sadike in semena, če svojih nimamo? Priporočamo:
● Trajnice Golob-Klančič [ Poln Profil Trajnice Golob-Klančič ]
www.trajnice.com, kjer boste našli najbogatejšo izbiro sadik trpežnih trajnic v Sloveniji (medovite trajnice, dišavnice, avtohtone in divje rastline, še pa še).
● Vrtnarija Majdin gaj – Vrtnarija s sadikami eko zelišč in zelenjave
www.majdingaj.si
● Semenarna Ljubljana – Svet, ki raste z vami. – Vrtni centri Kalia
www.semenarna.si

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/269573580166024/

Organiser Name: Podružnica – Slovenia
Organiser email: podruznica.co@gmail.com
Organiser Facebook Page: https://www.facebook.com/podruznica.co/

Location:

Trgovina Zâle & Pépe (Eda Center)
Delpinova ulica 18 b - Nova Gorica
Slovenija - Slovenia
More Events at this location