Date/dates: 25/08/2019 - 29/08/2019
Time: All Day


Simpozij o agrobiodiverziteti kulturnih rastlin na sejmu Agra 2019


Dvodnevni simpozij o agrobiodiverziteti kulturnih rastlin bo posvečen predvsem osveščanju javnosti o pomembnosti biotske pestrosti v kmetijstvu, kot tisti, ki zagotavlja prehransko varnost, stabilen dohodek, materiale za oblačila in bivališče ter zdravila. Biodiverziteta je v tem trenutku ena izmed najbolj kritičnih točk našega obstoja. Na simpoziju se bomo pogovarjali o naslednjih korakih, ki so v praksi potrebni, da se zagotovi obstoj agrobiotske raznolikosti. Predstavili pa se bodo tudi kmetovalci in primeri dobre prakse, ki pri nas in v tujini že aktivno delujejo na tem področju. Simpozij je tudi preddogodek k Evropskemu dnevu trajnostnih skupnosti, ki ga organizira mednarodna organizacija ECOLISE in podprt s strani svetovne organizacije Navdanya International — Seed Freedom.

Kdaj: Nedelja, 25. avgust in četrtek, 29. avgust 2019

Kdo – Organizatorice: Andreja Kuhar, Caap Maribor; Maja Vrčon, iniciativa Podružnica; Fanči Perdih, Amarant ob podpori Društva za permakulturo Slovenije

Nedelja, 25. avgust 2019

1. Uvodni pozdrav
Nedelja, 25. avgust 2019 ob 10:30 do 10:45

Govornice – organizatorice – Fanči Perdih, Amarant; Andreja Kuhar, CAAP; Maja Vrčon, iniciativa Podružnica

2. Obilje in varnost v vaših rokah
Nedelja, 25. avgust 2019 ob 11:00 do 11:30

Ali je sploh možno biti samooskrben v deželi, kjer imamo pod 10% obdelovalnih površin in smo na samem repu Evrope, ko zadeva razpoložljiva zemljišča. Samooskrbnost Slovenije je grozeče nizka. Ni pa nujno, da smo del te statistike. Sanja Lončar vam bo pokazala kaj vse se da narediti na neugodnem in po vseh kriterijih neobdelovalnem zemljišču, ki je pred štirimi leti bil neprehodna gmajna in pašnik. Ogledali si bomo kaj lahko naredi permakulturno načrtovanje in biodinamični pristop v praksi.

Predava: Sanja Lončar

3. Razgovor o agrobiodiverziteti ob hrani – KOSILO
Nedelja, 25. avgust 2019 ob 12:00 do 13:00

Ob slastnih jedeh iz lokalno pridelane hrane se bomo sproščeno pogovarjali o problematiki in rešitvah v zvezi z agrobiodiverziteto kulturnih rastlin.

Kosilo bo pripravilo Društvo za permakulturo Slovenije

4. Predstavitev spletne platforme za izmenjavo semen Varuhi Semen
Nedelja, 25. avgust 2019 ob 14:15 do 14:30

Digitalna platforma Varuhov semen je namenjena varuhom lokalno prilagojenih rastlinskih sort, predvsem zelenjadnic. Namenjena je tudi iskalcem semen, ki bi radi varuhi postali! Zbirka semen se sistematično veča s sodelovanjem.

Predava: Andreja Kuhar, CAAP

5. Predstavitev funkcije za izmenjavo semen v aplikaciji Posadi.si
Nedelja, 25. avgust 2019 ob 14:30 do 14:45

V sezoni 2019 naboru rešitev za vrt so pri Posadi.si dodali še podporo menjavi semen. Pri Posadi.si pravijo, da z izmenjavo semen postane vrtnarjenje še bolj zanimivo, saj so nam naenkrat dostopne sorte, ki jih v trgovinah ne najdemo in so bolj prilagojene našemu okolju. Dodatno z izmenjavo semen pripomoremo k boju proti izgubi biodiverzitete, ki je eden bolj perečih okoljskih problemov.

Predava: dr. Bojan Blažica, Posadi.si

6. Predvajanje filmov Semena svobode in Seme: Zamolčana zgodba
Nedelja, 25. avgust 2019 ob 15:00 do 18:00

Semena svobode [ Seeds of freedom ]
Prelomni film, ki sta ga posnela The Gaia Foundation in African Biodiversity Network. Pripovedovalec v filmu je Jeremy Irons. Zgodba o semenih je postala, zgodba o izgubi, nadzoru, odvisnosti in dolgu. Napisali so jo tisti, ki želijo za vsako ceno ustvarjati ogromne dobičke iz našega prehranjevalnega sistema. Čas je, da spremenimo zgodbo. Slovenski prevod: Mojca Lenassi in Ekološko društvo Porevit.

Seme: Zamolčana zgodba [ Seed: The Untold Story ]
Film SEME: Zamolčana zgodba prikazuje predane varuhe semen in ostaline prvobitnih ljudstev, ki varujejo našo 12.000 let staro zapuščino, od katere je v zadnjem stoletju izginilo že 94% rastlinskih sort. V času, ko biotehnološke korporacije nadzirajo večino naših semen, kmetje, znanstveniki, odvetniki in staroselski varuhi semen nadaljujejo boj Davida proti Goljatu, da bi zaščitili prihodnost naše hrane. Slovenski prevod: Nejc Suban in Maja Vrčon, iniciativa Podružnica.

7. Razstava semen
Nedelja, 25. avgust 2019 ob 10:00 do 16:00

8. Izmenjava semen
Nedelja, 25. avgust 2019 ob 16:00 do 17:00

Izmenjava semen je dogodek v sklopu Seed Freedom akcij, iniciativa Podružnica je kot edina slovenska organizacija podpisnik deklaracije o svobodi semen in del gibanja za svobodo semen. Izmenjava temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Za menjalna razmerja se dogovorimo med seboj. Verjamemo, da so semena dragocena valuta in vas vljudno prosimo, da s semeni ravnate spoštljivo in ste pošteni do drugih izmenjevalcev semen. Semena naj bodo starih domačih, avtohtonih ali tradicionalnih sort zelenjadnic, poljščin, zelišč, medovitih rastlin, starih okrasnih rož… Semena, ki jih nameravate izmenjati, doma skrbno preglejte in preverite kaljivost. Vsaka vrečka s semeni za izmenjavo naj bo označena s podatki: vrsta (domače ali botanično ime), sorta, ime in priimek pridelovalca, kraj nabiranja, sezona (mesec in leto vzorčenja), čas kalitve (vznika) semena, število semen v vrečki.

Četrtek, 29. avgust 2019

Posvet ekoloških kmetov Agrobiodiverziteta kulturnih rastlin in novi poslovni izzivi v ekološki pridelavi

Posvet bo potekal v četrtek, 29. avgusta 2019, ob 10. uri v dvorani 2 na sejmišču Pomurskega sejma v sklopu sejma AGRA. Udeležba na posvetu je brezplačna in odprta za širšo javnost.

Program:

Med 10 in 12 uro – predavalnica 2:

1.) SLOVENSKA PRIDELAVA EKOLOŠKIH SEMEN – MOŽNOSTI PRIDELAVE, PONUDBA IN ODKUP

informacije o možnostih pridelave in odkupa semenskega materiala, pridelanega na slovenskih eko kmetijah
možnosti posredovanja znanj in tehnologij za pridelavo semenskega materiala
možnosti zbiranja naročila za doseg ugodnih cen in želenih sort ekološkega semenskega materiala
vzpostavitev kratke verige med pridelovalcem in kupcem semenskega materiala – možnosti glede na zakonodajo.

2.) SVILOGOJSTVO IN MORIKUTURA

zgodovinsko ozadje svilogojstva v Sloveniji
vzgoja in oskrba murvinih dreves
demonstracijska predstavitev reje sviloprejk

Med 12 in 14 uro – Agrin vrt:

3.) Druženje ob tradicionalni Amarantovi enolončnici

4.) Zasaditev murve – fakulteta za Biosistemske vede Maribor + debata na temo svilogojstva

Vabljeni!

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/811079265952770/

Organiser Name: Iniciativa Podružnica
Organiser email: podruznica.co@gmail.com
Organiser Website: https://permakultura.si/
Organiser Facebook Page: https://www.facebook.com/podruznica.co/

Location:

Kmetijsko-živilski sejem AGRA
Cesta na stadion 2 - Gornja Radgona
Slovenia - Slovenia
More Events at this location